Ați distrus învățământul românesc

martie 30, 2019

     Visuri. Speranțe. Planuri. Toate restrânse, distruse sau descurajate de sistemul de învățământ atât de învechit și de ineficient. Unde mai pui că este, ca orice altceva în România, corupt? S-a ajuns la un nivel la care vocile răsunătoare sunt reduse la tăcere și ideile inovatoare sunt catalogate drept greșite. Până când să mai suporte elevii români atitudinile mizerabile ale autorităților care se presupune că trebuie să le faciliteze condiții optime de învățare? Până când să mai înghițim, noi toți, gunoaiele care ni se aruncă în față fără a ni se da nicio explicație? Până când să ne mai părăsim noi țara, familiile, pentru că după ce terminăm studiile nu ni se oferă nicio posibilitate? Dragi politicieni, vă scriu din partea întregii mele generații: ați distrus învățământul românesc!


     Nu vedeți în noi decât o cheltuială a banilor statului. Investiți rar, puțin și aproape cu scârbă. Refuzați cereri pe bandă rulantă, cereri care nu ar fi existat dacă nu v-ați fi fofilat în primă fază de la a acoperi niște cheltuieli care reveneau, în mod categoric și evident, statului. Nu oferiți niciun fel de suport elevilor olimpici pe care îi are această țară, nu le acordați studenților nicio oportunitate, dar odată ce aceștia reușesc niște performanțe impresionante, vă declarați mândri și de multe ori chiar vă asumați meritul câștigului lor. Mie, personal, mi s-a acrit. Văd în fiecare an cum adevăratele valori pălesc, încetul cu încetul. Pentru că le constrângeți voi să o facă! Ni se impune să învățăm zeci de materii, atâtea dintre ele fiind inutile... Ni se îndeasă în creier informații cu nemiluita; ce contează dacă sunt eronate, învechite? Multe să fie! Ne oferiți posibilități limitate și nici nu arătați vreun interes de a ne crea în viitor altele noi. Ne mai întrebăm de ce procentul absolvenților la examenul de bacalaureat este atât de mic în condițiile în care, în an terminal fiind, elevii au de pregătit aproape 20 de materii, cu teme, teste, proiecte, ascultări, deși doar trei dintre acestea intră la examen? Suntem supraaglomerați, stresați peste măsură și ne este aproape imposibil să mai facem și ceva care să ne relaxeze. Avem 7 ore pe zi, în fiecare zi (unde mai pui că în anumite zile elevii de a XII-a mai fac și pregătire pentru bac?), după care mergem acasă, eventual mâncăm și facem un duș, dacă avem timp; dacă nu, ne apucăm direct de teme: zeci de exerciții la matematică, fizică, chimie, pagini întregi de învățat la română, engleză, latină, să nu mai spunem de veșnicele proiecte la religie, muzică și desen, pentru că toți am ales să mergem la un liceu teologic sau de arte și să devenim vreun preafericit sau vreun Da Vinci modernizat.

     Ne oferiți atât de puțin și așteptați la schimb atât de mult. Eu sunt clasa a X-a, mai am doi ani până la examenul de bacalaureat. Dar cum să stau eu vreodată liniștită, când voi schimbați structura examenului la începutul anului școlar? Cum să mă acomodez eu cu programa, cu subiectele, dacă voi continuați să scoateți și să adăugați la ele? Cum pot eu, elevă la filologie, să îmi susțin răspunsul cu argumente la examenul la limba română, dacă ați introdus niște grile care nu-și găsesc nicidecum locul la bacalaureat? Cum îl ajută pe un elev la matematică-informatică să învețe mecanic rezolvările unor probleme la fizică, dacă în viață, în viitoarea sa carieră nu se va întâlni niciodată cu nimic de genul acesta? Continuați să ne tratați de parcă am fi niște cobai. Suntem generația pe care testați tot ce vă vine prin minte, încercați orice idee, oricât de stupidă, ca să vedeți ce vă iese. Dar vă întreb pe voi, cei de la conducere, cei care aveți un cuvânt de spus în modul în care sunt eu educată: nu este de ajuns că mi-ați chinuit părinții? Nu este de ajuns că părinții mei, părinții noștri, ai tuturor, au fost târâți într-un sistem comunist, în care puteau învăța doar ce voiau alții? Chiar trebuie să ne tranșați și pe noi? Nu v-am făcut nimic rău. Dacă stau să mă gândesc, v-am făcut chiar bine, căci am schimbat părerile atâtor străini despre România în bine prin proiectele la care am activat... și credeți-mă, au fost multe; generația asta nu doarme. De fapt, generația asta este generația care până la urmă vă va ajunge din urmă, vă va desființa. Dacă părinții și bunicii noștri nu au putut să facă mai mult, pentru că așa i-a educat sistemul, pe noi nu ne mai fraieriți. Noi, odată ce ne obținem dreptul de vot, vom vota. Și dacă tot nu este de ajuns ca să vă facem să vă retrageți în cochiliile voastre, vă anunț fără reținere că există mulți tineri inovativi, dornici să radă mustața domnului Dragnea și să lustruiască capul de ou al doamnei Dăncilă. Acestea sunt, evident, niște metafore; tratațile ca atare sau... nu. 

     Recunosc, am scris toate aceste cuvinte pentru că sunt frustrată. Sunt frustrată pentru că îmi văd colegii, prietenii, cunoștințele muncind până la epuizare. Îi văd învățând ceea ce le este dat, progresând, ajungând la un nivel pentru care ar putea fi premiați chiar la nivel internațional. Pe bune, nu o zic pentru că îi cunosc. Ci pentru că merită. Îi văd, deci, dând 101% din puterile, timpul și abilitățile lor ca mai apoi să primească... ghiciți ce? Nimic. Îmi văd profesorii implicându-se, stând peste program, îngrijorându-se și stresându-se, ca mai apoi să se ajungă la concluzia că muncesc în zadar, să se descurajeze și să rămână cu întrebări care îi macină pe interior. Cunosc oameni atât de merituoși pe care statul îi ignoră, refuză să îi ajute. De ce, de exemplu, ați refuzat cu atâta promptitudine să îi acordați sprijin material lui David Turturean, elevul sucevean care, de altfel, s-a și întors din Colombo cu medalia de aur la astronomie? Vă întreb: dumneavoastră, fiind trecuți de 30, 40, poate chiar 50 de ani, câte cunoștințe în astronomie aveți? Pentru că el, la 16 ani, fără a i se preda la școală așa ceva, ci doar prin dăruința și implicarea sa, a reușit să iasă pe locul întâi. La nivel INTERNAȚIONAL! Și voi nu ați putut nici măcar să îi plătiți drumul. Vă mândriți acum cu el, nu-i așa? Nu meritați! Nu meritați nici măcar unul din toți acești copii frumoși și inteligenți care fac în fiecare an ceva pentru această țară, îi duc numele mai departe, în timp ce voi nu aveți timp decât să o jefuiți. Pentru prima oară în viață și luând în considerare o singură privință, și anume aceea că sunt condusă de dumneavoastră, mi-e rușine să afirm că sunt româncă.

     Priviți-ne. Suntem milioane de elevi care își doresc o schimbare. Milioane de oameni dispuși să participe la o altă revoluție, să își pună viața la bătaie și să vă execute pe fiecare în parte. Aceasta este una dintre variante. Mai suntem, de asemenea, milioane de elevi care se îndreaptă către o carieră în România. Milioane de oameni care ajută la evoluția, prosperitatea și integritatea României. Milioane care duc acest nume mai departe în lume. Viitorul depinde de voi, de alegerile voastre și de atitudinea pe care o aveți față de educația noastră și a viitorilor noștri copii. Dar, până atunci, un lucru rămâne cert: ați distrus din temelie învățământul românesc.
You Might Also Like

0 comentarii