Fahrenheit 451

ianuarie 31, 2018


Prezentare

O poveste tulburătoare şi poetică, Fahrenheit 451 este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. Cetăţenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferenţă indusă de droguri şi de mass-media. 

Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărţilor şi caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-şi face pe deplin datoria şi nu are niciodată îndoieli... până în momentul în care o adolescentă îi povesteşte despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă. 

La fel de proaspăt şi parcă mai relevant acum, la peste o jumătate de secol de la apariţie, acest roman-cult reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un best-seller.

Recenzie

Deşi nu este un volum stufos, romanul semnat de Ray Bradbury prezintă o acţiune elaborată, captivantă şi tulburătoare încă din incipit. Este creionată o lume în care cărţile au fost interzise cu desăvârşire, şi, mai mult decât atât, au fost şterse de pe faţa pământului. Aici, scopul pompierilor s-a schimbat radical, astfel încât ei nu mai sunt nevoiţi să stingă focurile, ci să le aprindă. Probabil vă întrebați cum. Ei bine, societatea creionată în romanul citat a decis că lectura este periculoasă pentru minţile oamenilor, considerând că prezintă fapte irealizabile, speranţe false etc. Din aceasta cauza, pompierii şi-au luat angajamentul de a găsi cărţile ce au rămas ascunse în casele oamenilor şi de a le arde.

Adevărata răspundere a focului constă în puterea lui de a distruge răspunderile şi consecinţele.

Guy Montag este un pompier convins şi, moştenind aceasta pasiune de la tatăl său, nu ar renunţa niciodată la meseria lui, pe care o practică cu atâta pasiune. Însă, în urma unui incendiu ce îi zdruncină credinţele, începe să aibă îndoieli despre acţiunile sale. Îşi dă seama de gravitatea lor şi îşi doreşte cu ardoare să răstoarne principiile societăţii din care face parte. Visul pe care şi-l construieşte, deşi nu cu mult timp în urmă l-ar fi considerat un coşmar, îl mistuie în lăuntrul său, conferindu-i puterea necesara de a depăşi orice obstacol. Alături de un fost profesor universitar clădeşte un plan aparent indestructibil cu care speră să trezească lumea la realitate. Dăcă vrei să afli mai multe despre evoluţia lui Montag, te invit cu drag să citeşti cartea.

-De câte ori poate un om să se scufunde şi totuşi să rămână în viaţă?

În ceea ce ma priveşte, am parcurs cartea dintr-o răsuflare. Deşi relatarea m-a indus puţin în eroare în partea de început, am primit răspuns la toate întrebările ce mă frământau în legătură cu lumea distopică. Mi-a făcut plăcere să cunosc acest univers paralel, de care uneori mă tem serios ca nu suntem atât de departe, deoarece prezintă un subiect deosebit, unic. Am fost impresionată de capacitatea protagonistului de a-şi schimba viziunea şi convingerile la 180 de grade, dar şi de secretele pe care le ascundea în spatele reputaţiei de pompier. Consider că Montag reprezintă un model demn de urmat, din punctul de vedere al motivaţiei sale de a schimba lumea. De asemenea, am convingerea că este o carte potrivită pentru toate vârstele, putând fi citită în orice perioadă a anului. 

Aşadar, este pusă în scenă o societate ce se scufunda în propriul hedonism - televizoare uriaşe, maşini ultrarapide - şi care renunţă la orice activitate intelectuala în favoarea tehnologiei avansate. Supravieţuitorii acestui regim aprig memorează sute de pagini ale celor mai faimoase cărţi, cu speranţa că într-o zi vor putea rescrie istoria. 

Recomand romanul "Fahrenheit 451" de Ray Bradbury, pentru că prezintă o lume complexă din care se pot extrage învăţături valoroase.

You Might Also Like

0 comentarii